Er zijn twee vormen van kanker die ontstaan in de baarmoeder, dit zijn baarmoeder kanker en baarmoederhals kanker. Bij baarmoederhals kanker ontwikkeld zich in het slijmvlies van de baarmoederhals, er zullen afwijkende cellen gevonden worden in de baarmoederhals. Er is geen exacte oorzaak voor het ontstaan van deze vorm van kanker, wel zijn er bepaalde risicofactoren die de kans hierop vergroten. 

Dat zijn het HPV virus dat overgebracht wordt door geslachtsgemeenschap, rokende vrouwen, gebruik van de pil en dus vaker seksueel contact zonder condoom en dochters van vrouwen die het DES hormoon hebben geslikt tijdens de zwangerschap. Meestal wordt baarmoederhals kanker opgemerkt tijdens het doen van een uitstrijkje, ook wanneer er bloedingen ontstaan na geslachtsgemeenschap, na de overgang of tussen de menstruaties door kan er sprake zijn van baarmoederhals kanker.

Kanker baarmoeder

Het is nog niet duidelijk wat kanker in baarmoeder kan veroorzaken, er zijn echter wel risicofactoren die de kans hierop vergroten. Dit zijn dochters van vrouwen die tijdens hun zwangerschap het DES hormoon hebben geslikt, het HPV virus dat overgebracht wordt tijdens geslachtsgemeenschap, roken en het gebruik van de pil waardoor er vaak minder gebruik wordt gemaakt van condooms.

De klachten die op kunnen treden bij het hebben van kanker in de baarmoeder zijn bloedingen, deze treden op vlak na geslachtsgemeenschap, tussen de menstruaties door of na de overgang. Door regelmatig een uitstrijkje te laten maken bij jouw huisarts kan baarmoederhalskanker vaak in een vroeg stadium al herkent worden.

Kanker in de baarmoeder

Kanker in de baarmoeder kan ieder vrouw overkomen, al is de kans hierop wel groter bij het gebruik van de pil, het overbrengen van het HPV virus, bij vrouwen die roken en bij dochters van vrouwen die tijdens hun zwangerschap het DES hormoon hebben geslikt. Bij het overeenkomen van deze risicofactoren hoeft het uiteraard nog niet te betekenen dat er bij jou baarmoederhals kanker geconstateerd wordt.

Alle vrouwen in Nederland krijgen regelmatig een uitstrijkje, dit wordt gedaan door de huisarts. Hierop kunnen afwijkende cellen gevonden worden waarna er een uitgebreid onderzoek plaats zal vinden. Ook kun je zelf klachten hebben die kunnen lijken op baarmoederhals kanker, dit is bloedverlies tussen de menstruatie door, na de overgang of na het hebben van geslachtsgemeenschap.