Zoek je meer informatie over een baarmoeder operatie? Dan moet je weten dat deze website voor vrouwen die een operatie baarmoeder en dus een operatie baarmoeder verwijderen overwegen in verband met een goedaardige afwijking.

De medische term voor een operatie verwijderen baarmoeder is een uterus-extirpatie of hysterectomie. Een operatie voor het verwijderen van een baarmoeder is iets anders dan een operatie verzakking baarmoeder.

Wanneer er sprake is van een goedaardige afwijkingen, is het goed om te weten dat er vaak verschillende behandelingsmogelijkheden en een verwijderen baarmoeder operatie hoeft dus niet altijd de beste oplossing te zijn. Zo komt een operatie baarmoeder verwijderen pas ten sprake wanneer de behandelingsmogelijkheden uw klachten onvoldoende kunnen verhelpen. Dit is dan ook een belangrijk verschil met kwaadaardige aandoeningen, waarbij er over het algemeen weinig te kiezen valt.

Redenen voor operatie baarmoeder verwijderen

Er kunnen verschilende redenene zijn voor een operatie baarmoeder verwijderen. Hieronder hebben we de meest voorkomende redenen op een rij gezet:

Menstruatieklachten
Hevige, langdurige en onregelmatige menstruaties en/of bloedverlies tussen de menstruaties door kunnen redenen zijn om de baarmoeder te verwijderen. Veel voorkomende oorzaken van deze klachten zijn myomen (vleesbomen) en slijmvliesafwijkingen zoals poliepen, endometriose en adenomyose.

Er zijn ook andere oorzaken voor een afwijkend menstruatiepatroon, zoals een onregelmatige aanmaak van hormonen. De menstruaties komen dan sneller na elkaar, of er zit juist een langere tijd tussen. Ook zijn ze soms heviger of langduriger. Tijdens de overgang is het onregelmatig worden van de menstruaties een natuurlijk verschijnsel.

Vaak is het mogelijk overmatig bloedverlies op een andere manier te behandelen. Pas als andere behandelingen onvoldoende resultaat opleveren of als u niet voor andere behandelingen in aanmerking komt, is het zinvol een baarmoederverwijdering te overwegen.

Myomen (vleesbomen)
Myomen zijn goedaardige verdikkingen (spierknobbels) die ontstaan in de wand van de baarmoeder. Ze kunnen sterk wisselen in aantal en grootte. Sommige zijn kleiner dan één centimeter, andere groter dan tien centimeter.