Kanker komt van de naam ‘cancer’ dat in het latijn ‘kreeft’ betekent. De naam is ontstaan omdat de bloedvaten rondom de tumor op kreeftenpootjes lijken. Daarom is het logo van KWF een kreeftachtige. De wetenschappelijke naam voor kanker is neoplasma maglinum. Het is een aandoening die ontstaat wanneer een cel veranderd van binnen. De cel stopt dan niet meer met delen zoals normale cellen. Hij maakt andere cellen om zich heen kapot wat voor veel schade kan zorgen.

Kanker is een aandoening die veel mensen jaarlijks het leven kost. In 2008 was het zelfs doodsoorzaak nummer 1. Vaak moet men als behandeling chemotherapie of bestraling ondergaan. Symptomen kunnen van soort tot soort verschillen. De behandeling van de symptomen verschilt ook per soort kanker. Toch kunnen ook een aantal symptomen overeen komen.

 

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een soort kanker dat begint in de baarmoederhals. Elk jaar wordt er bij 700 vrouwen baarmoederhalskanker geconstateerd. In 2010 hadden 4.716 vrouwen baarmoederhalskanker waarvan in dat jaar 205 vrouwen overleden. Baarmoederhalskanker is niet de meest voorkomende soort kanker, borstkanker werd in 2008 bij 13.005 vrouwen geconstateerd.


Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker dat begint bij de baarmoederhals. Aan de baarmoedermond kunnen de lichaamscellen veranderd worden door een virus. Dit virus heet: Humaan Papilloma Virus, ook wel HPV. Dit virus veranderd het DNA van de lichaamscellen waardoor deze cellen niet meer normaal kunnen werken. Deze veranderde cellen noemt met tumorcellen.

De overlevingskansen voor baarmoederhalskanker zijn over het algemeen erg goed. Gemiddeld zijn de overlevingskansen voor baarmoederhalskanker 75%. Dit cijfer is en blijft een gemiddelde en kan niet toegepast worden op een individu. Als u graag wilt kijken hoe het er bij u voorstaat kunt u dit het beste met uw behandelend arts overleggen.

 

Symptomen

De symptomen van baarmoederhalskanker hangt over het algemeen niet af van bepaalde factoren. Het voornaamste en het meeste duidelijke symptoom is:

  • Ongewoon bloedverlies door de vagina.

Ongewoon bloedverlies wordt door het KWF als meest voorkomende en duidelijk symptoom genoemd. Volgens het KWF is ongewoon bloedverlies al het verliezen van bloed door de vagina buiten de menstruatie periode.

Baarmoederhalskanker is dus een vervelende aandoening. Het is niet de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen en heeft over het algemeen een goede kans van genezing. Daarnaast zijn er middelen, bijvoorbeeld het vaccin tegen het HPV, die baarmoederhalskanker kunnen helpen voorkomen. Als u van mening bent dat het symptoom overeenkomt met uw situatie, neem dan contact op met een arts.